MEE locatie in de buurt

Het verhaal van Stephan
over Leren

Stephan is 16 jaar en wil graag zelfstandig leren reizen, zodat hij niet meer zo afhankelijk is van anderen. Met hulp van coach Vincent wordt zijn wens werkelijkheid.

Jongen op scooter

Goed opletten in het verkeer is moeilijk

“Ik kon kiezen waar ik in wilde oefenen: trein, bus of fiets. De trein leek me niet handig, want dan moet ik al die kleuren van die lijnen onthouden. Daar ben ik echt niet goed in. En we rijden meestal met de auto als we op pad gaan. Daarom koos ik voor fietsen. Maar goed opletten tijdens het fietsen vind ik moeilijk. Mijn moeder stelde daarom voor dat ik dit zou gaan oefenen met een coach, zodat ik ook zelfstandig er op uit kan gaan.”

Ik op mijn Chopper, hij op de vouwfiets van mijn moeder

“Coach Vincent heeft mij geholpen met het beter leren fietsen. In het begin was het een beetje wennen. Ik heb zo mijn eigen schema: als ik uit school kom, dan wil ik meestal eerst nog op de computer. Om die tijd kwam Vincent dan altijd langs. Als ik nog niet klaar was, dan wachtte hij op me. Samen gingen we dan fietsen. Ik op mijn Chopper, hij op de vouwfiets van mijn moeder.”

Afgeleid door Sylvie

“Ik had wat moeite om op te blijven letten tijdens het fietsen. Als er bijvoorbeeld een vrachtwagen voorbij reed, met reclame van Sylvie Meis erop in lingerie, dan keek ik alleen nog maar daar naar. De weg vergat ik. Dat werd te gevaarlijk. Met Vincent ben ik stukjes gaan fietsen. We spraken vooraf de route af, bijvoorbeeld langs school of richting mijn oma. Op de fiets hield hij me goed in de gaten. Hij zei dan: Stephan, let meer op de weg. Dat was alles, daar kan ik hartstikke goed tegen.”

Ik let nu beter op de weg

Na negen lessen is het project afgerond. Stephan neemt nu veel veiliger deel aan het verkeer. De maandagmiddag is weer vrij voor andere bezigheden. “Ik vond het leuk, maar nu ben ik klaar. Mijn moeder vindt ook dat het beter gaat. Het voelt voor mij niet anders hoor, als ik ga fietsen. Maar het oefenen heeft wel wat uitgemaakt, want nu let ik beter op de weg.”

Opletten en vooruit kijken

Joyce, moeder van Stephan: “Het fietsen en het contact met Vincent deden Stephan echt goed. Stephan heeft geleerd zijn aandacht bij het fietsen te houden. Hij let nu beter op en kijkt beter vooruit. Het is de bedoeling dat hij uiteindelijk alleen op pad kan gaan, bijvoorbeeld naar school of het centrum voor een boodschap. Zijn rijvaardigheden zijn al flink verbeterd sinds Vincent is komen helpen. Nu kunnen Stephan en ik samen gaan fietsen en het langzaam verder doorzetten.”

Scroll to top