MEE locatie in de buurt

Het verhaal van Inge
over Familie

Inge (58 jaar) is moeder van 3 kinderen. De oudste, dochter Lois (20), heeft adhd, autisme en een licht verstandelijke beperking. Toen Inge er een aantal jaar geleden alleen voor kwam te staan, dreigde de zorgdruk te veel te worden.

Samen met MEE cliëntondersteuner Jojanneke vond Inge een geschikte plek voor Lois. Zo kon haar dochter tot optimale bloei komen en vond ze zelf weer de rust in haar leven die ze zo nodig had.

Moeder en dochter knuffelen elkaar

Sociale netwerk valt weg

“Toen Lois net geboren was, werd ons al direct duidelijk dat er iets aan de hand was. Vanaf dag één had ze meer zorg nodig dan andere kinderen. Met veel liefde hebben we haar dat gegeven. Maar je leven staat wel helemaal op z’n kop. Lois slaapt weinig, dus jij slaapt ook weinig. Dat eist z’n tol van je sociale leven. Gezellige afspraken, familiebezoek: langzaam maar zeker valt het sociale netwerk weg. Je hebt er simpelweg geen energie meer voor. Zo raak je behoorlijk geïsoleerd en word je ook best heel eenzaam.

Ik ken mijn kind

Met een kind zoals Lois is communicatie alles. En ik ken haar. Ik hoor aan haar stem wat er aan de hand is, wat ze nodig heeft. Helaas heb ik in die 20 jaar altijd strijd moeten leveren met mensen uit de zorg. Dan kreeg ik advies uit de boekjes, maar er werd niet naar mij geluisterd. Zij redeneerden als de professional en ik werd alleen maar onzekerder. Ik voelde me een zeurmoeder. Jojanneke van MEE bracht daar verandering in. Wat ik het fijnste vond van Jojannekes hulp was dat ze echt meedacht, dat ze me nergens vertelde wat ik moest doen. Ik hield de touwtjes in handen.

Onafhankelijk advies en verbinding maken

Het was duidelijk dat Lois uit huis moest, maar waar naartoe? Jojanneke heeft me in het hele proces bijgestaan, ook bij de gesprekken met zorgverleners. Ik kon mijn ideeën bij haar toetsen. Zo voelde ik mij zekerder over mijn moederschap en me sterker in mijn schoenen staan. Het resultaat is ernaar: Lois heeft een fijne plek gevonden, komt helemaal tot bloei en ik kom tot rust. En als er toch weer eens iets is, weet ik dat ik er niet alleen voor sta.”

Scroll to top